Ofte stilte spørsmål om turene

Du påstår at du får inn DAB, men når vi reiser der er radioen helt død!
Det aller viktigste: Jeg har utvendig, aktiv (dvs. med forsterker) antenne på biltaket. Det kan alle skaffe seg!  Med en billig klistrelapp-antenne som fulgte med bilradioen, festet på innsiden av frontruta, kan du ikke forvente å motta DAB under dårlige signalforhold.

Det nest viktigste (som folk burde ha fått med seg, men ofte svikter det her!): Dekningen for regionblokka, med alle NRK-kanalene, er vesentlig bedre enn for reklamesendinger i riksblokka (P4, NRJ, Radio Norge…), særlig utenfor tettbygd strøk. Er det disse kanalene du er er interessert i, må du akseptere at dekningen er dårligere enn for regionblokka.

Min radio er av god kvalitet, ingen skrot-radio. Det gjelder både DAB-delen og FM-delen. FM-delen har like god antenne, også den med forsterker, innenfor hva man kan kan regne med at en interessert lytter er villig til å bruke om han skal reise rundt i landet og ha godt radiomottak.

Det virker som du har oppsøkt steder der det ikke er mobilradio-dekning!

Dette gjelder både DAB, FM og mobilradio: Når dekningen er utmerket, er det ikke spesielt mer å si. Da kjører jeg andre steder. Jeg vil kartlegge hvor grensen går for FM-dekning på ulike kanaler, grensen for 3G/4G dekning og for DAB-dekning. Da befinner man seg pr. definisjon i grenseområdet.

For de som har fulgt med de siste årene kommer det ikke som noen overraskelse at på FM er dekningen for alt annet enn NRK P1 mildt sagt vekslende. (Selv for NRK P1 er dekningen dårligere enn mange tror, særlig nordover). At 3G/4G har begrenset dekning utenfor tettstedene og hovedveiene bør heller ikke overraske de som har fulgt med.

Jeg slår fast hvor du ikke kan regne med å ha mobilradio i bilen, eller på hytta, pr. i dag. Jeg slår også fast hvor du ikke kan regne med å ha DAB-radio-mottak, spesielt hvis du ikke setter opp en antenne på hyttetaket. Jeg slår fast hvor du aldri har hatt skikkelig FM-mottak, og i særdelseshet hvor du ikke har hatt noe annet enn NRK P1.

Naturligvis vil 4G-dekningen bli bedre i framtida. Det vil også DAB-dekningen.

Hvorfor har du ikke vært der vi har hytta vår?
Norge har mange tusen kilometer veier – det er umulig å nå over alt på to somre. Selv om jeg har vært nødt til å hoppe over mange sideveier har jeg før den siste FM-senderen slås av garantert vært i det samme området som hytta deres er. For FM og DAB varierer ikke mottakingsforholdene fra meter til meter. For 4G er det mer slik. Men hvis det er snakk om få metere, så kan du som regel fikse det med å sette opp en bedre antenne på hyttetaket, enten det er for DAB eller 4G.

Men: Jeg har ikke beveget meg særlig langt vekk fra steder der jeg kan kjøre bil. I fjellødet kan all radio være helt død. Det første som dør når du beveger deg bort fra bilveien er 4G mobilradio. Som regel holder DAB adskillig lengre.

Hva menes med ‘flekkvis dekning’?
Særlig for digitale formater (DAB, mobilradio) kan det være helt radiodødt på ett punkt, men flytter du deg to meter til siden får du inn klar lyd uten forstyrrelser. Under bilkjøring kommer og går lyden med få sekunders intervaller. Det er helt umulig å følge et radioprogram.

Også FM-kanaler har mange steder bare flekkvis dekning. Fordi signalet mer gradvis drukner i støy, og kommer gradvis tilbake, føles det ikke like anstrengende, men det kan likevel være nær umulig å følge et program fortløpende.

Under slike forhold kan en radio-app med bufring, slik som NRKs app, dekke over mindre hull i dekningen, men ved større hull må også den gi tapt. Det er også en forutsetning at appen rekker å få fylt opp bufferen i de korte perioder det er mulig å få inn signal: Det både betinger at appen faktisk gjør et forsøk på rett tidspunkt, og at  tiden med dekning er tilstrekkelig lang.

Imidlertid kan det i slike områder være fullt ut realistisk å få inn radio på en fast plassering, f.eks. på ei hytte, særlig hvis du er villig til å montere en mast på taket, med en antenne som rager flere meter over mønet. Kanksje du må prøve deg fram: Det kan være dødt i den ene enden av mønet, godt signal i den andre enden. Kanksje masta må monteres på vedskjulet eller på gjerdestolpen. Dette gjelder i prinsipp både DAB og mobilradio, men de færreste mobiler har mulighet for tilkobling av ytre antenne.