2016-09-28 lokalradio.no: 104 nye lokalradioer på FM i Danmark?

Hva i all verden er det journalist Kyrre Dahl prøver å få til nå da?

Danske myndigheter, som har satt DAB-prosjektet på vent, foreslår nå å lyse ut lokalradioenes frekvenser på nytt.

Prøver han liksom å skape et inntrykk av at danskene gjør som svenskene – de har jo ‘satt DAB på vent’? Det er jo reinspikka tøv! Danmark har hatt 100% DAB-dekning for to riksblokker i lang tid – dekningen går sågar et stykke innover den svenske Västkusten.

Danmark var ute før Norge med å sette en slukedato! De endret riktignok kriteriet fra en forhåndsbestemt dato til å være bestemt av når FM-lyttingen faller under 50% – det er kanskje det å endre kriteriet for slukking et annet nett enn DAB som Kyrre Dahl vil at vi skal tolke som at danskene gjør som Sverige, og ‘setter DAB-prosjektet på vent‘? Det er ikke akkurat rette måten å bygge opp journalistisk kredibilitet på…

Når man skriver om radioforhold i Danmark, men baserer seg på et svensk nettsted (radionytt.se, som slett ikke er uten bånd til det norske radionytt.no der Kyrre Dahl definitivt ikke er et ukjent navn) som kilde til informasjonen, da gir dette trolig en del av forklaringen på hvordan det kan være mulig å presentere saken på en måte som så til de grader er i samsvar med holdningene i den intense svenske anti-DAB-lobbyen.

Selv om notatet fra Energistyrelsen stadig vekk viser til ‘de landsdækkende FM-net’: Kanskje Kyrre Dahl burde vurdere om disse planene kan være uttrykk for det stikk motsatte – at man på noe lengre sikt tenker å la lokalradioene har FM-båndet alene, for seg selv, og dette er første utspill i den retningen? At det langt fra er å sette DAB på vent, men tvert om å erklære at landsdekkende radioer forventes å satse på DAB, enten det er DR eller kommersielle krefter som står bak.

Vi må regne med at en del lesere uten teknisk forståelse kommer til å totalt misforstå innholdet i denne artikkelen, og forstå den som at ‘I Danmark skal du på FM få et utvalg på 104 radiokanaler i tillegg til alle de du har fra før’. De henter ikke fram det danske notatet for å lese:

Det indebærer, at eventuelle senere flytninger – som i dag – skal ske således, at dækningen for de enkelte lokalradiofrekvenser bevares i en radius af op til 5 km fra senderen

En sender med dekning 5000 meter ut fra sendertårnet er vel mer å betrakte som en bydels-radio, f.eks. i Oslo! Du kan ikke forvente å samtidig være innenfor særlig mange av de 104 nye kanalene, uansett hvor du befinner deg i Danmark!

Selvsagt er det ikke 104 ‘nye frekvenser’, selv om ikke-tekniske lesere vil tolke det slik. Man omstokker bruken av de samme gamle frekvensene på en slik måte at man får plass til 104 nye 5-km-diameter sirkler, med tilstrekkelig avstand mellom de spredesirklene som bruker samme frekvens til at de ikke forstyrrer hverandre – ihvertfall ikke konstant! Uten å være kyndig i denne typen tekniske spørsmål, og uten å fullt ut skjønne betydningen av formuleringene, tillater jeg meg likevel å bite meg merke i f.eks. punktet i Bilag 1 i notatet fra Energistyrelsen som definerer som kriterium for  planleggingen

Forstyrrelsesfrihed 95 % af tiden, 50 % sted

Man må være forberedt på forstyrrelse 5% av tiden? Seriøst? Det er mer enn en time i døgnet, hvert eneste døgn, året gjennom. Javel, vi får ‘ta det til etterretning’, som man sier.

Selv om teknologien kan synes svært lik, kan den ofte brukes gankse ulikt i ulike land. I Norge stemplet vi AM (langbølge, mellombølge) som ‘foreldet’ teknologi allerede på 1980-tallet, og de aller siste sendere for formidling av NRKs kanaler ble lagt ned på tidlig 1990-tall. Like fullt, i ‘teknologiens høyborg’ USA, har mellmbølgesendinger fortsatt (spesielt rettet mot lytting i bilradio), og er ikke uvesentlig selv i dag, 25-30 år senere.

Kanskje Danmark på tilsvarende måte vil holde liv i en kultur der FM-radioene formidler lokalstoff (kanskje begrenset til bydels-nivå) ti og tjue år fra nå, og for å dekke det behovet vil radioene fortsatt ha et FM-bånd. Her i Norge er mellombølge-båndet på bilradioen noe vi ser på som et sært, historisk fenomen, som har med USA å gjøre. Mye tyder på at her i landet vil også lokalradioer søke seg over mot nyere teknologi, og om få år se på FM-teknologi slik vi ser på mellombølgen.

Så i USA bruker de fortsatt mellombølge til bilradio, i Danmark bruker de fortsatt FM til lokalradio. Det er da greit – alle bilradioer har både mellombølge og FM, alle DAB-radioer har FM. So what? Her i Norge er det omtrent like vesentlig som at den gamle Kurer-radioen hadde både Fiskeribølgen og tre ulike kortbølgebånd. Det var noen guttungene kunne leke seg med, men ikke det man lyttet på som Radioen med stor forbokstav…

Antagelig har Kyrre Dahl en visjon om at Lokalraido, med stor ‘L’, skal etableres som et seriøst alternativ til DAB-kanalene, slik mellombølge-stasjonene er et seriøst alternativ til FM-kanalene i USA. Kanskje de vil lykkes i Danmark. I Norge har allerede et betydelig antall lokalradioer ‘sviktet drømmen’ og ‘sluttet seg til fienden’: Enten satser de stort og tar selv ansvaret for lokal DAB-utbygging, eller de velger å kjøpe DAB distribusjonstjenester fra allerede etablerte DAB-distributører. Kanskje lokalradioene i Danmark ikke har noe tilsvarende tjenestetilbud – eller kanskje normen om et dekningsområde med radius 5 km rett og slett ikke passer inn i en filosofi der ett DAB-nett med 12-20 lokalradioer distribueres over et område som er unionen av de 12-20 kanalenes målområder?

For en utenforstående synes det ikke som at drømmen for suksessrike norske lokalradioer er å formidle lokalnyheter i 5 km omkrets. Drømmen er å vokse store, og spre sitt innhold til en signifiant del av landet, enten det strekker seg fra Røros til Steinkjer eller fra Egersund til Haugesund. Den drømmen oppfylles langt lettere med DAB-teknologi!

Siden såpass mange av NLRs medlemmer faktisk går denne veien, og velger DAB-teknologi for å oppnå et større nedslagsområde (pluss, naturligvis, å komme inn på den kanallista lytteren får når han gjør kanalsøk på sin DAB-radio!) må nok selv Kyrre Dahl bite i den sure kamelen og innse at ihvertfall her i Norge er slaget om å bevare lokalradioen ren og FM-modulert er tapt.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *