2016-09-16 Nettavisen: Bransjen advarer: – Det er to ting du må vite om DAB

Her dramatiseres det: La oss skape konflikt! Radio-bransje mot radioprodusenter – gi oss en underhodende krig!

Ifølge artikkelen mener Digitalradio Norge at bruksanvisningen til Pure er misvisende, fordi den ‘ikke legger nok vekt på‘ jording. Ingen feil, altså (jfr. ‘mis-‘), bare en annen vektlegging enn ønskelig. Jordledningen er der, og det fortelles at den vil gi bedre mottak når signalet er svakt, men det er opp til deg om du tar bryet med å montere den. Slik skal det ikke være: Det må stå i rød blinkende kursiviert skrift, innrammet og i to punkt større skrift: Du MÅ installere jordledningen, uansett!

Hva det koker ned til er at brukere som ikke har peiling ikke gjør slik det anbefales når signalet er dårlig. Og da kan man ikke skylde på brukeren fordi mottaket svikter når signalet er dårlig, brukeren må aldri lastes for noe som helst! Den vi da finner å skylde på er radioprodusenten som bare brukte svart tekst i normal størrelse for å fortelle at jordledningen bør monteres for å sikre mottaket ved svake signaler.

Det er bra at ønsket om Service Following blir understreket svært ofte i dagens media. Dessverre blir det aldri gjort oppmerksom på at SF bare er halve løsningen: Med de aller fleste radioer har den kun verdi dersom du regelmessig pendler mellom to regioner: Da kan du gjøre et nytt kanalsøk på regiongrensa (der du får inn begge regionene), og så kan du pendle fram og tilbake uten nytt kanalsøk. Men trolig mister du lokalkanaler: Pendler du mellom Nordland og Trøndelag kan du gjøre kanalsøk på Smalåsen for å få satt opp begge regionene, men da mister du lokale DAB-kanaler i Trondheim.

Dette løses bare dersom du har en kostbar radio med dobbelt tuner der den ene av dem gjør kontinuerlig kanalsøk (pluss at den har SF – det er det ikke alle som har!). Eller du har en radio som ved kanalsøk ikke blanker ut informasjon for blokker den ikke mottar signal fra (om det finnes slike radioer).

De spede forsøkene på å ‘forklare’ SF (denne artikkelen er blant de bedre!) er altfor ufullstendig til at folk faktisk skjønner opplegget. De fleste er helt ute av stand til å forstå hvorfor de iblant må gjøre kanalsøk på bilferien selv om de har SF, og de forstår slett ikke hvorfor de må gjøre det enda en gang når de kommer hjem. De som har mottaker med automatisk kanalsøk (dvs. med dobbelt tuner), men uten SF, kan sjelden eller aldri forklare hvorfor radioen ikke skifter som den skal når de krysser regiongrenser.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *