2016-06-29 radio.no Publikumsservice:

Det er ikke alltid tid og mental kapasitet strekker til for å umiddelbart reflektere over at ting ikke nødvendigvis henger fullstendig sammen. For eksempel da det i våren 2015 ble startet opp lokale DAB-sendinger i Trondheim (og en håndfull andre byer): Det tok jeg den gang for å være starten på den lokale DAB-blokka, en av de 37 lokalblokkene landet er delt inn i.

Først da Nea Radio fikk DAB-konsesjon for blokk 28 ‘Inndre Trøndelag’, som Inntrødelag lenge het på Nkom’sk (de endret det til ‘Indre Trøndelag’ for noen uker siden) ble jeg klar over at de allerede hadde konsesjon også for blokk 26, Sør-Trøndelag uten Fosen. Men det tok flere måneder før jeg begynte å reflektere: Det er da ikke Nea Radio som har konsesjonen i Trondheim? Og blokk 26 Sør-Trøndelag skal dekke Trondheim også, ikke sant?

Så jeg sjekket litt rundt, og sendte et spørsmål til Radio.no sin ‘Publikumsservice, ‘Hva kan vi hjelpe deg med?’:

Hvor kommer ‘by-blokkene’ for DAB inn?

Det har gått opp for meg at de lokale DAB-kanalene vi har på 11A her i Trondheim IKKE er lokalregion 26. DEN skal sende på 11C, og er dessuten tildelt Nea Radio som, så vidt jeg vet, ikke er i gang med DAB-sendinger enda.

Dessuten melder f.eks. http://www.mynewsdesk.com/no/digitalradio/news/halve-norge-faar-lokalradio-paa-dab-99662 at det er Norkring som har anleggskonsesjonen på denne blokka.

Betyr det at vi har fått inn «et fjerde nivå», med riksblokk, regionblokk, lokalblokk og «by-blokk»?

Jeg har ikke vært i stand til å finne noen informasjon om disse. Er det formelt sett bare midlertidige «prøvesendinger» under en kortvarig konsesjon, eller er det et offisielt, mer eller mindre permanent tilbud? Hvor finner jeg mer informasjon om forholdet mellom disse by-nettene og lokalregion-nettene?

Jeg fikk svar i dag:

Sv: (#1101747): Hvor kommer ‘by-blokkene’ for DAB inn?

Nei, det er to blokker, Riks og Region. Ingen by-blokk.

Mvh
/Ola, Publikumsservice

No vart æ impregnert! – som hu sa, kjerringa!

Tror virkelig Publikumsservice at de har svart på det jeg ville ha informasjon om?

Jeg har naturligvis hørt et utall av historier om kundestøtte-folk som for eksempel sier til kunden at han må snu stikkontakten den andre veien i støpselet – og det virker, fordi den var ikke plugget inn i det hele tatt, selv om kunden hadde bedyret på forhånd at det var det. Den eldgamle historien om kunden som ble bedt om å sende inn kopi av en diskett, og kunden sendte en fotokopi. Joda, det finnes massevis af kunder som overhodet ikke har snøring på teknologien, og der kundetstøtte faktisk begynne på aller laveste nivå i forklaringene.

Men… Er det et slikt inntrykk jeg formidler i min spørsmålsstilling? Ser spørsmålet ut til å komme fra en person som må ha forklart at vi har riks- og regionblokk? En som er mettet av teknisk informasjon når det er sagt, slik at ytterligere detaljering må utstå til et senere tidspunkt?

Med et svar som dette har jeg null tiltro til at det har noen hensikt å svare tilbake og be om mer informasjon. Jeg får alltids tak i den på annen måte, om det nå betyr mer leting i dokumenter på Internett eller om jeg skulle komme i direkte kontakt med noen som har litt mer teknisk innsikt.

Skoler og studiesteder har nettopp tatt sommerferie. Jeg begynner å lure: Kan det hende at denne ‘Ola’ er en ingeniørspire som har fått sommerjobb i Publikumsservice etter sitt første studieår, og blitt fortalt at praktisk talt alle spørsmål er så enkle at han utmerket godt klarer å svare på dem? (Det er sikkert korrekt!) Det kan jo hende at studenten er blitt fortalt at han kan overlate til andre alle spørsmål der han ikke er helt sikker, men at denne Ola har tilstrekkelig selvsikkerhet til at han mener å kunne vurdere mitt spørsmål som å komme fra en fullstendig kunnskapsløs nybegynner.

Jeg våger en påstand om at det ikke er noen korrekt vurdering.

1 kommentar til «2016-06-29 radio.no Publikumsservice:»
  1. Har reflektert over det samme som deg, og du har sikkert funnet dette selv, men side 15 (http://radio.no/wp-content/uploads/sites/12/2016/10/Skjermversjon-Radiokiftet-Statusrapport-for-FM-slukkes-4.pdf) , helt til høyre.

    Riksblokk 2
    «Norkring (Telenor) er operatør og fremtidig eier av nett som evt bygges ut. Nettet skal benytte frekvensblokkene 11A og 12A for å kunne dekke hele landet. Nettet er ikke utbygd, bortsett fra i Trondheims- regionene hvor Digitalradio Norge leier kapasitet for distribusjon av lokalradio frem til 31. desember 2016»

    I tillegg er lokalradioer i Trondheim listet opp som «Innholdskonsesjonærer i Riksblokka og Riksblokk II – DAB»
    (http://www.medietilsynet.no/mediebransjen/radio/)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *