2016-01-18 Avisa Nordland: Et digitalt overgrep

Skribenten kan i hvert fall glede seg over at målestokken på kartet nå har blitt redusert slik at han får med seg Bodø også på åpningskartet! Han hevder at ‘Hvis man går inn på radio.no kan man skjønne litt av problemet. Der stopper nemlig kartet på hovedsiden ved Trondheim. Men det bor da folk lenger nord …’ Hvis han enda ikke har oppdaget at han lett kan dra kartet i alle retninger med musa, og at +/- i øvre venstre hjørne skalerer kartet, da er det på tide at noen viser ham det!


Riksblokk befolkningsdeking
fra Jektvik til Bodø

Regionblokk befolkningsdeking
fra Jektvik til Bodø

Før han kritiserer dekningskartene bør han ta en titt på dem: Det er på ingen måte hemmelig at det er hull i dekningen langs Fv. 17, også for regionblokka. For riksblokka er det knapt deking overhodet før du nærmer deg Straumøya. Kritikk mot kartene bør være basert på kartene!

Det er en del annet suspekt her: Mannen hevder at ‘jeg har kjøpt ekstern antenne og hvis jeg holder radioen på en spesiell plass i huset opp under taket, ja da kan jeg får inn kun P1’. For det første: Om du har ekstern antenne som er satt opp skikkelig, og vel å merke med skikkelig tilkobling til radioen, spiller det ingen rolle hvordan radioen holdes!

For det andre: Å få inn ‘kun P1’ på en DAB-radio er ikke teknisk mulig. Får du inn P1, får du inn tretten ulike NRK-kanaler (pr. juni 2016). Dette er en sterk indikasjon på at det mannen klager over at han ikke får inn er de kommersielle stasjonene, kanalene i riksblokka. Ingen har lovt at de skal bli like tilgjengelige som NRK P1 på FM. Han skriver at ‘I Nordland, Troms og Finnmark bor altså 9,3 prosent av befolkningen. Er det greit at disse ikke skal kunne høre på P4, eller Radio Norge lengre?’ Det antyder jo sterkt at det nettopp er de kommersielle kanalene han klager over dekningen for. Og han insinuerer at fordi det finnes noen områder med svært liten befolkning, uten dekning for riksblokka, kan ingen i Nord-Norge (‘9,3% av befolkningen’) ta inn P4 eller Radio Norge. Det er grovt usaklig!

Nå er Nordland – både Fv.17 og E6 – det fylket der jeg tidligere har opplevd den desidert svakeste FM-dekingen i hele landet. Til sommeren blir det essensielt å få kartlagt hva som er reell FM-dekning, både på NRK-kanalene, de kommersielle kanalene og lokalradioer.

Slike uttalelser i media som ytringen fra denne skribenten (og en rekke andre!) er en vesentlig årsak til at ideen om lytter.no ble unnfanget: Det er åpenbart en sterk vilje til å synge hymner til FM-ens pris, og når FM er borte, kan FM dekning, lydkvalitet og kanalutvalg komme til å utvikle seg og vokse i minnet – langt sterkere enn størrelsen den laksen du trakk opp den gang du var sytten år…

lokalradio.no trykker ytringen til sitt bryst: Lytter om DAB: Et digitalt overgrep (publisert 21. januar). De framhever at ‘han er såvidt lokalradio.no kjenner til ikke tilknyttet noen radioorganisasjon og uttaler seg dermed kun som engasjert lytter’ – et argument de har brukt flere ganger for å underbygge DAB-kritikk. Man ser aldri tilsvarende formuleringer brukt for å legitimere kritikk mot FM-radio, eller positiv holdning til DAB – i den grad DAB-positive holdninger overhodet får lov til å komme til orde på lokalradio.no. Å ‘uttale seg kun som engasjert lytter’ – underforstått: med en betydelig grad av uavhengighet og objektivitet – er en bekskrivelse som lokalradio.no reserverer for de som er sterkt kritiske til DAB.

Heller ikke lytter.no er på noen måte knyttet til noen radioorganisasjon eller annen interessent eller part i utbygging av et digitalt radionett i Norge. Å håpe på å bli vurdert ‘kun som en engasjert lytter’ av lokalradio.no sin redaksjon kan vi nok likevel skyte en hvit pinn etter.

Forøvrig er illustrasjonsbildet på lokalradio.no fra Reine, et tettsted som ifølge dekningskartene har Svært godt mottak for regionblokka over hele området. For riksblokka er det enten Svært godt eller Godt mottak.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *