2016-01-11 Teknisk Ukeblad: Om ett år forsvinner FM

Artikkelen gir nøktern saksinfo om slukkingen, påpeker betydningen av en god antenne, og kommenterer DAB-utviklingen i andre land i Europa, at hele landet får et tilsvarende kanaltilbud som storbyene og tilgangen på adaptere.

Det er interessante debatter i leserkommentarene – men også en del ‘unødvendige’ klager:

Det har vært gjentatt utallige ganger i media at utbygging i tunnelene i hovedsak vil skje i 2016. Dette kan umulig har gått hus forbi de som går ut i DAB-debatter. Like fullt finner en rekke personer det essensielt, ett til halvannet år før FM slukkes, å gjøre et stort nummer at det ‘enda ikke’ er på plass DAB i tunnelene. Alle vet at det skal komme – og ingen mister noen radiodekning før om ett til halvannet år!

I debatten promoteres også en del myter som ikke holder vann, men som illustrerer ‘menigmanns’ forestillinger om DAB:

  • Signaturen ‘ASK’, synes å tro at dersom en fullstendig feilaktig påstand gjentas mange nok ganger, blir den sann: ‘Ellers så har jo alle andre i verden kasta DAB på søpla’.
  • ‘Nome’ er overbevist om at det er fullt mulig å bygge ut mobilkapasitet nærmest ubegrenset: ‘Mer og mer data brukes innen mobil så det blir å tvinge seg fram en teknologisk løsning eller metode uansett eller mer utbygging’.
  • ‘Ole M. Olsen’ slår kategorisk fast ‘Men rør LÅTER bedre enn transistor, og FM låter bedre enn DAB’, og i et annet innlegg ‘prøvesendinger med DAB starta for tjue år sida, MP2 var allerede da håpløst utdatert’ – det var DAB som introduserte MP2, MPx-utviklingen var en del av DAB-prosjektet!
  • ‘Jan’ uttrykker klart hva som ville bli følgen av å utsette FM-slukking – han kommenterer på at lokalradioer fortsetter til 2021: ‘Det er uansett 4 år ekstra med FM i bilen. Og vi kan jo alltids håpe at det er kommet bedre løsninger i 2021 enn det som er på markedet nå.’ En utsettelse av FM-stenging fører bare til en tilsvarende utsettelse av lytternes forberedelser på det. (Ihvertfall for en signifikant andel av lytterne.)
  • ‘Aki Haugestad’ mener tilsynelatende at kringkasting beslaglegger mer plass på frekvensskalaen enn om hver lytter skal ha sin egen kanal: ‘For kringkasting er båndbredden brukt selv om ingen lytter, i strømming brukes bare den kapasiteten som brukerne krever’.

… Selv i Teknisk Ukeblad er det et vesentlig behov for etterutdanning av leserkretsen. (Dog, trolig er mange av de som kommenterer langt fra ferdig med utdanningen sin!)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *