2016-01-11 Teknisk Ukeblad: DAB-kampen er over. Hva nå? (podcast)

Fornuftige info om bruk av DAB-adaptere med eldre radioer. Svakhetene ved FM og signalrefleksjoner blir ikke lagt skjul på.

I leserspalten er det en del løse påstander, f.eks. fra ‘Stian Simensen’ om nødvendig bitrate: ‘320 kbits er minimum av hva som er ok’. Jeg skulle svært gjerne sett ham demonstrere i en dobbelt-blindtest sin evne til å skille mellom MP2-kodet lyd på hhv. 320 og 160 kbps. Jeg våger påstanden at for ni av ti musikkprøver med hver sine akustiske karakteristika vil han ikke være i stand til å skille. (Den tiende er kastanjetter, som ihvertfall MP3 ikke handterer bra; jeg er ikke sikker på om MP2 er like dårlig.) For AAC+, alias DAB+, gjelder det samme for bitrater på hhv. 80 og 160 kbps.

P1 - 192 kbps

P1+ - 192 kbps

P2 - 192 kbps

P3 - 192 kbps

Han har aldri funnet noe over 128 kbps; det er nok sant for DAB+, der ville det være dramatisk overkill. Er det DAB+ han snakker om, er 320 kbps fullstendig hinsides. For kanaler i MP2-koding har musikksendinger regelmessig gått i 160 eller 192 kbps. I skrivende stund sender NRK både en sportsreportasje på P1, gammeldans på P1+, en litteratur-debatt på ‘Kulturhuset’ på P2 og populær-musikk på P3 kodet i 192 kbps MP2-koding. Han hevder at ‘vanlig er 54 kbit’. For rene talekanaler, i monolyd med 32 kHz sampling (som nå nedlagte NRK Stortinget) kunne bitraten på MP2 være nede på 32 kbps, men NRK har aldri sendt på 54 kbps. Det nærmeste er 56 kbps.
‘Gjest’ beskriver lyd-kvaliteten som ‘flat’ lyd og ‘blodfattig’ etter å ha lyttet i en nybil han prøvekjørte, med andre høyttalere enn han er vant med, annen polstring i kupeen enn han er vant med, annen høyttalerplassering. Han fikk ‘dessverre’ ikke sammenlignet med FM på samme utstyr, i samme omgivelser, men kan likevel slå fast at DAB-lyden er langt dårligere enn FM…

Andre eksempler på totale misforståelser:
‘Per Buer’: ‘MP3 har langt bedre lyd enn DAB. DAB har arkaiske MPEG1 layer 2 og den er ikke spesielt flink til noe som helst‘ – MP2 og MP3 ble utviklet samtidig, begge innen DAB-prosjektet Eureka-147. Studio-standarden MP2 og konsument-standarden MP3 ble begge formelt standardisert i 1993.
‘Ole Siljan’: ‘DAB bufrer, dog ikke slik at det rekker gjennom tunnel’. Ole går ikke inn på detaljer om denne bufringen. Kanskje ikke så rart; ingen andre vet om at den finnes.
‘josto’ slår kategorisk fast at: ‘Sivilforsvarets sirener styres av FM’, tilsynelatende uten mulighet for alternativer, og at DSB derfor bør være bekymret.
‘Jan L’: ‘Det er heller ikke DAB i tunellene, mens nett er mye mer utbygd‘. Han vet eller burde vite at DAB i tunnelene ‘kommer hvert øyeblikk nå’. Det som finnes i mange (men langt fra alle) tunneller på mobilsiden er GSM-900 som kan holde en tale-telefoni i gang, men som overhodet ikke kan overføre noen radiolyd.

Noen har så forvrengte oppfatninger at det er underholdende å lese!
‘Tor’: ‘DAB+ Mye Kortere Rekkevidde. FM Stereo Radio går på LAVERE frekverens (88-1108MHz) enn DAB+ som går mye høyere i frekvenser’ – eh, ja, det dobbelte. Mobiltelefoner går på åtte til tjuefem ganger så høye frekvenser, er du like bekymret for dem, Tor? ‘DAB+ kan OVERVÅKE folket på lik linje med at RiksTVbakkenett og Parabol’ – her er konspiranoiaen (og mangelen på teknisk peiling) svært godt utviklet! Innføring av DAB er sågar knyttet til at ‘Myndighetene vil TVINGE folk bort fra KONTANTER og over til KORT betaling. For å hindre svart omsetning og for å OVERVÅKE oss.

Heldigvis er dette en yttergrense for ‘saklighetsnivået’ i kommentarspaltene. De fleste kommentarer er saklige både i innhold og form.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *