Beredskap: Værmeldingen

Gjennom 2016 har utallige DAB-kritikere trukket fram som argument mot at NRK avslutter sine FM-sendinger at sikkeheten blir svekket, fordi lytterne ikke får høre værmeldinger hvis de ikke har DAB-dekning der de befinner seg – med fjellheimen framhevet som et slikt område.

Still deg opp i skisporet i påskefjellet og foreta en gallup:

  • Når hørte du sist på en værmelding, og for hvilket strøk?
  • På hvilken kanal hørte du den?
  • Hva var innholdet i værmeldingen?
  • Hvis været endrer seg brått før du kommer hjem, vil du da høre på værmeldingen for å ta dine forholdsregler på hjemturen?
  • Vet du når neste værmelding blir å høre, og på hvilken kanal?
  • Har du mulighet for å høre på den kanalen under hele turen du nå er ute på? På alle turene denne påska?

For de som drømmer om å få beholde NRKs FM-sendinger vil trolig resultatet av en slik gallup være nedslående. I den grad ‘vanlige folk’ forholder seg til værmeldingene på påskeferien er det, for de fleste, maksimalt å se på TV-en hjemme på hytta for å diskutere turen neste dag. For mange er et bare tilfeldigheter om de oppdaterer seg på vær-fronten neste dag.

Jeg blir ikke forbauset om mange ute i løypa vil henvise til at de kan bruke FM-radioen i mobilen – men blir de så spurt om de kan vise at det er dekning der de står, blir de forbauset over at mobilen de stoler på for ‘beredskapen’ ikke har FM-mottaker; det hadde de ikke oppdaget. Eller om den har det: De aller fleste mobiler som hadde FM brukte ledningen til ørepluggene som antenne. Er ørepluggene med på skituren? En beskjeden andel av fjellturistene kan (korrekt) fortelle når NRK P1 leverer sin neste værmelding, men det spørs om det er noe hjelp i den (se nedenfor).

Hvor detaljert folk forholder seg til, og husker, værmeldingene vil nok også være ganske skuffende: I den grad folk husker noe i det hele tatt er det ofte på nivå ‘Det skal være fint mesteparten av dagen og skye til utpå ettermiddagen’. De færreste biter seg merke i vind-varslene, som kan være essensielle i fjellet. En skremmende stor andel har svært vage begreper om hva som ligger i begreper som ‘frisk bris’, ‘kuling’ og ‘stiv kuling med storm i kastene’.

La meg gjengi hoved-værmeldningen klokka 05:45 (for de som er oppe såpass tidlig i ferien…) den dagen Klassekampen publiserte sin artikkel, for å illustrere informasjons-innholdet:

Temperaturer i dag blir littegranne høyere enn de var i går i Trøndelag, i resten av landet temperaturer på omtrent samme nviå som det vi hadde i går.
Vi starter med fjellet i Sør-Norge: Først på dagen nordlig bris, senere skiftende bris. Stort sett pent vær, men fra ca. Jotunheimen og nordover kan det være noe mer skyet i perioder i dag. I kveld vil det etter hvert skye til fra vest.
Østlandet: Nordlig bris, først på dagen frisk bris til liten kuling i ytre Oslofjord, i kveld bare skiftende bris. Stort sett pent vær, men noe mer skyet lengst nord i Hedemark og Oppland.
Telemark og Sørlandet: Nordlig bris, først på dagen lokalt frisk bris på kysten. Fra i ettermiddag minker det til skiftende bris. For det meste pent vær.
Rogaland og Hordaland, Sogn og Fjordane: Nordlig bris, etter hvert skiftende bris, i kveld dreiende mot sør. For det meste pent vær; i kveld skyer det til.
Møre og Romsdal og Trøndelag: Litt vestlig, senere sørvestlig bris. Noe økende sørvestlig bris på kysten av Trøndelag i ettermiddag og kveld. Spredte byger sør for Trondheimsfjorden i morgentimene, ellers stort sett oppholdsvært og perioder med sol.
Nordland: Skiftende bris. I ettermiddag forbigående sørvestlig opp til liten kuling på kysten sør for Vestfjorden. På Helgeland til dels pent vær, i allefall til å begynne med, men ellers kommer det noen snøbyger nord i fylket, og disse bygene brer seg langsomt sørover i løpet av dagen og kommer fram til Helgeland  i kvedstimene med enkelte snøbyger også i sør. Bygene kommer først til Lofoten og Vesterålen og brer seg langsomt sørover i løpet av dagen.
I Troms: Vestlig, senere nord-vestlig frisk bris, til dels liten kuling på kysten. I ettermiddag minkende vind, og det blir snøbyger.
Kyst- og fjordstrøkene i Vest-Finnmark: Sørvestlig bris. Vestlig liten kuling på kysten, også kortvarig opp til stiv til sterk kuling rundt Nordkapp nå i morgentimene. Her blir det vinddreiing mot Nord i ettermiddag, og da vil det stort sett være frisk bris til liten kuling. Det blir enkelte snøbyger, flest byger i ytre strøk i vest.
Øst-Finnmark og Finnmarksvidda: Skiftende bris. Sørvestlig liten kuling på kysten. Skiftende skydekke, noen spredte snøbyger, hovedsakelig i ytre strøk i kveld.

Dette er en usedvanlig detaljert værmelding, sammenliget med andre dager. Hvis du har ei hytte i Jotunheimen, eller i Østerdalen, eller i Junkerdalen: Hvor mye hjelp gir denne meldingen deg til å fortelle deg hvor du trygt kan legge turen, og hva du skal være forsiktig med?  ‘Kuling’ nevnes i flere strøk – kan du handtere det? Kan du handtere ‘frisk bris’?

En mer typisk detaljeringsgrad kan vi høre St.Hans-helga (dette er hele værmeldingen, for hele landet!):

Østafjells og fjellet i Sør-Norge: Skyet og stedvis tåke. Lokalt lette regnbyger. Utover formiddagen lettere skydekke. Lokale regnbyger nord for Hamar.
Vestlandet sør for Stadt: Skyet og en del tåke eller lave tåkeskyer. Regnbyger nord for Sognefjorden først på dagen. Utover formiddagen lettere skydekke, oppholdsvær, kan hende lokale regbyger i indre strøk.
Møre og Romsdal og Trøndelag: Litt regn, senere enkelte regnbyger. Lettere vær utover formiddagen. Nordøst frisk bris på kysten.
Nord-Norge: Til dels pent vær sør for Salten, i Øst-Finnmark skyet og regnbyger. Ellers litt sol, men også lokale regnbyger.

Her er hele landet delt opp i fire store områder. Alt nord for Trøndelag er behandlet under ett, i to setninger. Hele Østlands-området, inkludert fjellheimen, får samme værvarsel, bare med en ørliten modifikasjon…

Klokka 08:00 gjentar distriktssendingen den delen av 05:45-meldingen som angår distriktet. Så må vi vente til kvelden: Ti på ni får vi de forelpige utsiktene for neste dag, med en oppussing ved midnatt.

Det er dette som er så essensielt for ‘beredskapen’ i fjellet at noen mener vi må beholde et helt radionett, en åtti år gammel teknologi, for at folk skal ha tilgang til: En sending ved midnatt, en grytidlig sending der tre fylker kan være avspist med to setninger, og en repetisjon av det samme på et tidspunkt mange opplever som tidlig morgen når det er påskeferie, samt en forvarsel om morgendagen utpå kvelden.

Å erstatte dette med moderne teknologi og kontinuerlige meldinger på NRK Vær er altså et dårlig bytte, i følge en del meningsbærere. NRK Vær sender værmelding døgnet gjennom: Den repeteres kontinuerlig og oppdateres minimum fem ganger i døgnet, men hvis forholdene endrer seg raskt, vil oppdateringene komme med kortere mellomrom.

I dag betraktes NRK Vær som en spesialtjeneste for kystbefolkningen, særlig for de som har sitt yrke knyttet til havet, og den er ikke tilgjengelig i NRKs mobil-app eller nettradio på PC. En langt bedre strategi for å bedre sikkerheten ville være å kreve at NRK Vær får utvidet sitt ansvar til å også melde vær for fjellstrøkene, på et detaljeringsnivå som kan være til nytte f.eks. for folk som sitter fast i fjellet. Da vil det også være grunn til å be om at NRK Vær må gjøres tilgjengelig i NRKs Internett-tilbud.