Radio-app

En radio-app er en spesial-nettleser for mobilen, kun for å koble seg opp mot nettradioer. En vesentlig andel av nettradio-stasjonene kan også brukes gjennom en standard nettleser på en PC.

Radio-appen har et brukergrensesnitt tilpasset mobiler, og har iblant en utvidet dialog med nettstedet gjennom kommandoer som ikke alltid er tilgjengelige i en standard nettleser, f.eks. for å bestemme bitrate/lydkvalitet, eller for å spole frem og tilbake i radioprogrammet. Den har tøtsj-betjening og funksjoner for radiolytting: Hvis du mister forbindelsen kan appen huske hvor du var og fortsette derfra når du igjen får forbindelse (så sant radiostasjonen støtter dette). Du kan velge ‘forhåndsinnstilte’ stasjoner. Noen apper lar deg få velge i en liste med flere tusen radiostasjoner. Andre opererer med en begrenset liste, f.eks. NRKs app som kun kan brukes for NRK-kanaler).

Datavolum

Radiolytting gjennom mobilen spiser av datakvoten i abonnenementet. Mye lytting kan kreve et dyrere abonnement med større datakvote. Data-kostnaden for å høre på et program er noe høyere enn å laste ned en lydfil med opptak av programmet, i samme lydkvalitet: Det krever mer administrasjon og kontrollmeldinger for å sende lyden i små biter, sende på nytt det som ikke ble vellykket mottatt osv.

Lydkvalitet sammenlignbar med DAB krever 80-96 kbps (DAB+). Dette gir 0,6-0,72 Mbyte/min lyd-data. Praktiske tester viser at all administrasjonen øker dette til opp mot 1,5 Mbyte/min, rundt 90 MByte pr time ved lytting på NRK-kanaler. Hver GB datakvote gir da røfft regnet 11-12 timer radiolytting, som regel pr måned. Hvis stasjonen lar deg få velge lavere kvalitet kan volumet reduseres: NRK-apppen angir at ved ‘lav’ kvalitet er datavolumet 2/3, ca. 60 MByte/time.

Radio-appen kan ha mulighet for å be om dårligere lydkvalitet, og tilhørende mindre dataforbruk, forutsatt at radiostasjonen tilbyr dette. Stasjonene kan bruke ulike lydkodinger, og bitraten kan reduseres langt mer med noen kodinger enn andre: Med AAC+ -koding kan selv 24-32 kbps gi akseptabel musikkvalitet under bilkjøring; en MP3-kodet kanal bør ha minst 96 kbps.

Podcast

Bufring gjelder ordinær direktesendt radio. For streaming der et helt program leveres som en komplett pakke, en podcast som du kan laste ned i sin helhet før du begynner å spille den av, får du ingen utfall. Appen kan presentere en direktesending og en nedlastet podcast på samme måte, men så snart lydfila er mottatt er mobilen som en minnepinne eller CD-plate som du setter inn i anlegget; det er ikke behov for radiokontakt under avspilling.

En radiostasjon som sender et program i reprise er i utgangspunktet som en direktesendt radio – kun at lyden kommer fra en fil, ikke fra en mikrofon. Siden også lyden ‘for framtida’ er tilgjengelig på fil, kan i prinsipp stasjonen tillate deg å ‘tjuvkikke’ inn i framtida. Det er opp til stasjonen om den vil tillate dette: Selv om f.eks. nesten all musikk er forhånds­innspilt og kunne vært sendt ‘på forskudd’ også i direktesendinger kan det hende at en plateprater bestemmer seg for å fade ut lyden eller legge en kommentar over musikken; det ville ødelegge forhåndsbufringen. Så de eneste sendinger du kan forvente å bufre noe som sendes i framtida er der hele programmet er komplett, fram til neste annonsering, slik at det kan behandles som en podcast.

Les mer: