Hva er mobilradio?

De fleste mobiler fra 1990-tallet og opp til for få år siden hadde innebygget FM-radio. (De siste årene er det utelatt fra mange nye modeller.) FM-radioen var uavhengig av mobilens øvrige funksjoner, og uavhengig av mobilnettet; den fungerte en separat lommeradio ved siden av mobilen. I mars 2016 annonseres en mobil på det norske markedet med DAB-radio: Slik som FM-radioen i eldre mobiler er den helt uavhengig av mobilens øvrige funksjoner.

(Den nye mobilen med DAB-radio presenteres som om det var verdens første. Det er langt fra sannheten: For ti år siden var mobiler med DAB-radio fullt etablert i Sør-Korea, og til fotball-VM i Tyskland i 2006 ble det solgt og delt ut femti tusen slike mobiler  til deltakerne.)

Det vi snakker om er er ikke mobiler med innebygget DAB-radio, men derimot løsninger der radiosendingen formidles over mobilnettet, uavhengig av tradisjonelle radio­nettverk som FM og DAB. Det må ikke forveksles med mobiler som har innebygget DAB eller FM-radio.

Kringkasting og unikasting

Tradisjonell radio, som DAB, FM og AM, er enveis-kommunikasjon: Senderen kringkaster sitt budskap uten å forholde seg til om noen hører på. Om det er to, tusen eller titusener av lyttere spiller ingen rolle.

Mobilradio er noe helt annet: En en-til-en dialog (unikasting: Sending til én eneste). Mottakeren ber senderen om å få overført en blokk med lyd spesifikt til seg – som om han ringte opp radiostasjonen og ba om å få høre det som sendes på en gitt kanal. Lytteren har sin private kanal rett inn i radiostudio, og kan (innen visse rammer) diktere hva som skal sendes på den.

En mobilradio-kanal er like personlig som en telefonsamtale; den går til én mottaker. Ingen andre kan lytte på samme linje (med mindre du kobler mobilen din til en ekstern høyttaler som mange kan høre på). Hvis tusen mennesker samlet på ett sted skal lytte på radio, åpnes tusen kanaler. Det spiller ingen rolle om de hører på samme eller hver sin radiokanal – ingen ressurser spares på noen samkjøring.

Les mer: