DAB i Sverige

Sverige har et sendernett for DAB som i 2005 dekket 85% av befolkningen, sammenlignbart med i Norge på samme tid. Men Sverige har hatt en langt sterkere anti-DAB-lobby enn Norge.

Stengingen av DAB-nettet i 2005

I 2005 presset den svenske anti-DAB-lobbyen gjennom praktiske forsøk med bruk av WiMax (WLAN-teknologi) som alternativ til DAB. Forsøkene som endte i total fiasko: De tunge granskogene i Nord-Sverige, der testen ble gjennomført, suget op WiMax-signalene som en svamp, og WiMax fikk demonstrert sin totale uegnethet som DAB-alternativ.

Før forsøkene ble gjennomfør hevdet lobbyistene at å fortsette DAB-sendinger samtidig med testing av andre teknologier var et ‘pressmiddel’ som gjorde det umulig å gjennomføre nøytrale vurderinger. Som et kompromiss ble et stort antall – men ikke alle! – DAB-sendere slått av, slik at DAB-dekningen ble redusert til 35% av befolkningen. Etter at testene og vurderingene var utført ble ikke DAB-senderne slått på igjen, men de resterende ble heller ikke slått av.

Dagens situasjon

Siden de famøse WiMax-forsøkene i 2005 har DAB-senderne stadig vært påslått i fire områder: Göteborg, Malmö, fra Stockholm til Gävle og i området Luleå – Skjellefteå.

Framtiden for DAB i Sverige

Sverige vil ta opp igjen DAB-sendinger for full styrke, og da står mange sendere allerede på plass.

Dengang det ble innført stereo-sendinger på FM, valgte svenskene å satse på en annen stereo-tekonlogi enn resten av Europa og USA (og senere: resten av verden). I noen få, større, FM-radioer (blant dem noen modeller fra Tandberg Radiofabrikk) kunne du velge om du ville ha en ‘svenske-stereodekoder’ eller en standard europisk steredekoder – det var et lite elektronikkort som sto i en egen sokkel på mottakerens hovedkort. Etter noen år forstod svenskene at det var håpløst å melde seg ut av Europa og bruke sær-svenske løsninger, og skiftet over til samme løsning som andre land. (Det skjedde omtrent samtidig med at de også skiftet fra venstrekjøring til høyrekjøring.)

På samme måte vil svenskene om få år innse at når hele Europa velger DAB, er det riktig også for Sverige å velge DAB